Tysk storbank spår svensk bostadskrasch

Återigen uppmärksammas från internationellt håll hur illa bostadsmarknaden ser ut i Sverige och att den svenska bostadsbubblan är på väg att spricka. Liknande slutsatser drar även det inhemska Finanspolitiska rådet. Frågan är inte om, utan när.

Tidigare på bloggen och har det också nämnts hur illa det är att köpa lägenheter i nybyggda projekt, då de bostadsrätten i sig är väldigt dyr, samt att den ofta tillhör en väldigt hög skuldsatt förening. Detta visar sig också nu då nya lägenheter är väldigt svåra att sälja. En av anledningen till att det ser ut så här, vilket har varit ganska tydligt, är att byggbolagen tar ut enorma vinster på vilket gör att Sverige har de högsta priserna på att bygga i hela EU. Intressant är att i princip alla byggbolag har duckat i frågan varför det ser ut så här.

Dessutom förvånas många över att inte ägarlägenheter har slagit genom, men en stor anledning till detta är att då blir kostnaden som byggbolagen tar ut för en ny lägenhet väldigt tydlig, då man inte längre kan gömma en stor del i föreningens skulder.

Intressant från nyhetsflödet är också en forskningsrapport som visar på att hög andel bostadsägande också ökar arbetslösheten.

Annonser

One thought on “Tysk storbank spår svensk bostadskrasch

  1. Ping: Anders Borg hoppas på högre makter | Bostadsmarknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s