Bankerna tar inte sitt ansvar

I veckan kom Mäklarsamfundet ut med sin rapport  “Två år med bolånetaket”. Tänker inte gå in på den i detalj, men det går att läsa mer om den här och här.

En intressant detalj finns dock att hämta, som relaterar till föregående post, där Tor Borg hävdar att ett amorterinskrav skulle sänka Sverige trots de nuvarande låga räntorna, och där bankerna dyrt och heligt lovat att deras kunder minsann klarar av räntor upp till 8%, men tydligen inte att amortera.  Dels är att Mäklarsamfundet ändå drar slutsatsen att “Andelen amorteringsfria bolån bör minska från dagens höga nivåer. Bankernas betydelse kan inte underskattas.”. Dock vill de inte ha ett amorteringskrav, utan att bankerna själva ska ta detta ansvar. Gör de det då? Nej! Inte enligt deras egen rapport. Amorteringstakten idag är:

0 – 10 år          3%
10 – 30 år      12%
30 – 40 år        4%
40 – 50 år        4%
> 50 år           21%
Amorteringsfritt  58%

Det här har man kunnat läst om tidigare, bl a att Riksbanken är förvånade över bankernas slappa krav samt att de som är värst amorterar minst. Så helt klart och tydligt verkar bankerna inte kunna ta det här ansvaret trots att de hela tiden hävdar att de själva kan. Det räcker alltså inte med att enbart tjata om att folk bör amortera.

Nu måste det ju till en förändring snarast om inte en förbättring skett under de senaste månaderna. Vissa politiker börjar i a f inse allvaret, och det ska bli intressant att se vad Finansinspektionens rapport har att säga och vad regering med Peter Norman kommer göra. Det räcker beviserligen inte med att ha den inställning som Peter Norman har just nu: ”vill inte lagstifta men säger att regeringen kommer komma med ett förslag.”.

Något måste hända, annars riskerar de att förlora väljare inför nästa val. Många börjar tröttna på att vissa inte tar ansvar över sina lån, och därmed riskerar att dra ner alla i en djup ekonomisk kris, precis det som hänt tidigare i detta land och som just nu sker i vår omvärld. Frågan är, har vi lärt oss något utav detta?

Annonser

One thought on “Bankerna tar inte sitt ansvar

  1. Ping: Hur sjuk är egentligen den svenska lånekulturen? | Bostadsmarknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s