Så illa är det i Sverige just nu

Enligt en artikel i DI kan inte svenska hushåll längre ta ansvar för sina bolån. Banker, låntagare och politiker har satt Sverige i en sådan svår situation att om svenskarna skulle bli tvungna att börja betala tillbaka sina lån med en normal takt (om än långsammare än i många andra länder) på 40 år så skulle detta sänka Sverige. Utgår vi från att uträkningarna är rätt, så är detta inte bara pinsamt för Sverige och alla inblandade, utan det är även upplagt för en bostadskrasch inom en snar framtid. För kan inte de svenska hushållen amortera när räntekostnaderna är på de låga krisnivåer som de är just nu, då kommer de förmodligen inte kunna göra det när de går upp till normalnivåer heller. Det var bara några år sedan som räntan var där, och givetvis började det då dyka upp snyftartiklar i pressen om alla stackars människor som hade överbelånat sig. Då var dessutom hushållens skuldnivå lägre än vad den är nu.

En av de stora skurkarna till allt detta var SBAB, statens bank som helt plötsligt började låta alla låna upp till 100% av bostadspriset utan några som helst krav på att dessa lån skulle betalas tillbaka. Det verkar inte heller som de lärt sig något, då SBABs representant Tor Borg går ut och fördömer ett amorteringskrav med motiveringen att det är dumt att införa det under en lågkonjuktur. När ska det då införas, när räntan sticker iväg uppåt?

Sedan lägger han till att: “Att unga människor med barn ska amortera en väldig massa är till exempel inte optimalt. Det finns också andra sorters lån som det är viktigare att amortera först, än att man amorterar på just bolånen”. Då undrar man vad det är för lån, och varför man helt plötsligt inte behöver ta ansvar för sina bolån för att man ger sig ut och lånar till en massa annat? Det kanske är det första tecknet på att något inte står alldeles rätt till, eller har alla fastnat i sina egna lyxfällor nuförtiden?

Det är sådana bankrepresentanter som Tor Borg som har satt oss i den utomordentligt svåra situation som Sverige befinner sig i nu, tillsammans med politiker som inte insett att det behöver byggas och sist men inte minst alla låntagare som lånat sig upp över öronen och som helt plötsligt inte har råd att amortera av på sina lån. När ska någon utav dessa grupper börja visa ansvar?

Annonser

2 thoughts on “Så illa är det i Sverige just nu

  1. Det här är jättesvårt nu. För det är så många som kommit bort från en sanning. Lån är ju pengar som ska betalas tillbaka. Det är faktiskt inte så dumt att spara först och köpa sen.

  2. Ping: Bankerna tar inte sitt ansvar | Bostadsmarknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s