Amorteringskrav åter på tapeten

Tidigare har det skrivits om amortering och amorteringskrav på bloggen, men ingenting har egentligen hänt förutom att SEB införde ett krav på återbetalning efter årsskiftet. Nu har Ingves gått ut igen och hotat med ett lagstadgat amorteringskrav om inte bankerna skärper sig, men eftersom de slarvat tidigare med det här kravet är nog inte förtroendet för bankerna särskilt stort från Ingves sida. Vissa banker verkar fortfarande bångstyriga och kan absolut inte se nödvändigheten i att amortera. Två av dessa bankrepresentanter är Tor Borg och Annika Winsth. De säger så här i DI:

Tor Borg: ”Det är inte sunt om skuldsättningen fortsätter öka snabbare än inkomsterna. Lite av en amorteringskultur har gått förlorad och behöver kanske återinföras. Men jag tror inte att lagstiftningsvägen är rätt väg att gå”

Då undrar man hur Tor Borg hade tänkt att det skulle gå till, eftersom bankerna inte tar sitt ansvar.

Annika Winsth rabblar som vanligt något osammanhängade om att ett lågt byggande och hög urbaniseringstakt bidragit till växande bostadsskulder. Och det kanske de har gjort, men hade bankerna tagit ansvar tidigare med hårdare (normala) låneregler så skulle efterfrågan på bostäder fortfarande vara lika högt, men skuldsättningen mycket lägre. Hon förstår dock att Ingves är orolig, så hon erkänner indirekt att skuldsättningen är ett stort problem.

Här är några länkar om det aktuella amorteringskravet:
Ingves hotar med amorteringskrav
Regeringen vill höja krav på amortering, Norman lovar skarpt förslag inom kort.
Ingves: ”Det byggs för lite bostäder”
Mikael flyttar till amorteringens Åland
Ingves kräver amorteringar på bolån
Rapport, 12:57 in i programmet
S: Regeringen bör lyssna på Ingves

Januaristatistiken för bostadspriserna kom också ut idag och generellt sjunker de i Sverige, vilket kanske inte var så förvånande eftersom nyhetsartiklar har berättat om längre försäljningstider och lägre priser under det fjärde kvartalet. Under december sjönk de med 1,1%, men då december är en väldigt lugn månad är det inte några större slutsatser man kan dra av denna siffra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s