Amorteringskravet är här

Det har skrivits och debatterats länge om amorteringskravet och att svenska hushåll måste bli bättre på att amortera, både här och på många andra ställen. Till slut verkar en bank ha tagit ett litet steg mot ett mer seriöst amorteringskrav på sina bolånekunder. För att verkligen illustrera hur långt gånget kreditmissbruket är i Sverige, så går Claes Hemberg på Avanza ut i media och menar att det är alldeles för mycket och att många hushåll kommer gå under med denna amorteringstakt. Då undrar man verkligen hur riktigt illa det står till med svenska folkets privatekonomi och bankernas säkerhetskrav. Bankerna har tidigare gått ut och lovat att deras kunder ska klara av en ränta på upp till 8%. Att då hushållen inte klarar av att amortera när räntan nu är nere på jättelåga krisnivåer, det tror nog ingen på, förutom Claes då. Tur är att de flesta ändå inte verkar sakna sjukdomsinsikt.

Cornucopia? skriver att bolånefesten är över, och det har han nog förhoppningsvis rätt i eftersom festen spårat ur fullständigt. Tyvärr kommer det nog en baksmälla för många, men bättre sent än aldrig. Nu får vi hoppas att övriga banker tar samma ansvar som SEB säger sig ta efter årsskiftet, och det är det fler som tycker.

Annonser

2 thoughts on “Amorteringskravet är här

  1. Smart drag av SEB!
    Konkret kan det innebära att de som är högt belånade riskerar att få betala 85% mer än de gör idag. Jag har då räknat med en sextiondels amortering och unionens ränta. Detta kommer säkerligen att leda till att andra banker får ta hand om de som inte klarar av att amortera på sina lån. Sedan är naturligtvis frågan vad som händer på bostadsmarknaden. Efter detta kan man ju gissa att priserna på bostäder sjunker så att de som köper sina bostäder i framtiden anpassar sina lån så att de får betala ungefär lika mycket som idag. Detta innebär att priserna på bostäder kommer att sjunka, fråga är bara hur mycket. Om de ska kompensera sig för hela kostnadsökningen, sjunker bostadspriserna med 45%. Men då sjunker ju marknadspriserna, och om marknadspriserna sjunker, då kommer även fler att få amortera. Men förr eller senare kommer ett jämviktsläge att inställa sig, frågan är bara var.

  2. Ping: Amorteringskrav åter på tapeten | Bostadsmarknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s