Något måste göras för att stoppa skuldsättningen

Allt fler och fler går öppet ut med att någonting måste göras för att stävja den skuldsättningsgrad som råder hos svenska hushåll. Den senaste veckan har det haglat artiklar om ämnet vilket berodde på de uppgifter som kom fram när Riksbankens representanter besökte riksdagens finansutskott hur riktigt illa det står till med svenskarnas skulder och hur ohållbar situationen är.

Ingves vill begränsa skuldsättningen och sätta ett tak hur mycket man får låna i förhållande till disponibel inkomst. Idag ligger skuldsättningen på höga 170% av disponibel inkomst och där 200% borde vara ett tak enligt honom. Då får man komma ihåg att redan vid 170% är svenskarna ett av värdens högst skuldsatta hushåll. Det som är ännu mer skrämmande är att det framkom att i exempelvis Stockholm har denna siffra passerats för länge sedan, och vissa fall upp emot hissnande ofattbara 600%. Lägg till att stockholmarna även är sämst på amortera på sina lån och att krisen verkligen börja sätta sina spår i huvudstaden, då kan nog vem som helst räkna ut hur det här kommer gå. Har det varit hög risk att köpa bostad tidigare, så är denna risk ännu högre nu. Ett exempel på hur det kan gå och hur man som privatperson drabbas av ett fall i bostadspriserna kan läsas här.

Förutom att enbart titta på sin privatekonomi när man köper bostadsrätt, så är det också otroligt viktigt att titta på föreningens ekonomi. I värsta fall kan även föreningar gå i konkurs och hela insatsen man betalt för rätten till att bo i sin egen lägenhet riskerar att försvinna. Detta diskuteras bl a på vissa forum och bloggar, där medlemmar börjar bli oroliga för sin förenings ekonomi. Ett bra sätt att undvika sådana misstag är att läsa den utmärkta bloggen Borätt-köparskolan, och som dessutom har listor där de betygsatt föreningar.

Vad kommer ske här näst angående amorteringskravet återstår att se. Bankföreningens VD Thomas Östros har i a f vaknat och vill få fram en koordinerad insats för att öka amorteringstakten på bolån.

Annonser

One thought on “Något måste göras för att stoppa skuldsättningen

  1. Ping: SBAB blåser på | Bostadsmarknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s