Bolånetaket

En intensiv debatt har förts den senaste veckan om att avskaffa eller justera bolånetaket, som är det enda vettiga som åstakommits under de senaste åren för att hindra de skyhögt skuldsatta svenska hushållen att bli ännu mer skuldsatta. Bostadsminister Attefall m fl har gått ut i media med förslag att förändra bolånetaket eftersom det verkar vara helt omöjligt för svenskar att kunna spara ihop de 15% som krävs som insats. Istället ska man låta dessa människor, som enligt debattörerna har en god kreditvärdighet och bra inkomst men tydligen är helt inkapabla att planera sin ekonomi och spara ihop till den kontantinsats som behövs, att få låna mer pengar än vad bolånetaket idag tillåter. Byggbolagen är givetvis inte sena att hänga på dessa kritiker eftersom deras dåliga försäljningssiffror av nyproducerade bostäder till stor del beror på införandet av bolånetaket enligt dem,  då människor inte längre har råd att betala deras fantasipriser. Att byggkostnaderna och byggbolagens vinster också skenat under bostadsbubblans uppbyggnad under 2000-talet nämner de dock inget om, och tydligen är det helt omöjligt att försöka göra något åt detta problem. Frågan är om det kan bli än tydligare att de svenska hushållen inte har råd med huspriserna på dagens nivåer. De är helt enkelt för fattiga. Kanske en jobbig sanning, men bättre att ta till sig denna innan hushållen befinner sig i samma situation som exempelvis Grekland. Antingen får hushållen bli rikare eller så måste bostadspriserna sjunka, och med tanke på hur ekonomin ser ut i idag i Sverige och dess omvärld så lär det inte bli det första alternativet.

Som tur är finns det fortfarande något sunt förnuft kvar hos vissa makthavare, och som direkt slår ner dessa tokigheter och bestämt säger nej till att ändra något gällande bolånetaket. Istället kommer det nog fler initiativ inom kort för bekämpa svenska hushållens höga belåningsgrad.

Återigen ett bra tillfälle att upprepa Swedbanks Thomas Backteman när det gäller synen på bolån i Sverige:

”Den svenska bolånemarknaden är ganska unik. Tittar man på bolånemarknaden i Europa i övrigt så kräver man amortering. Det är inget som är frivilligt. Ett normalt europeiskt bolån ska amorteras av på 20 till 25 år. Det är en struktur som vi har haft i Sverige tidigare och som vi nu måste få tillbaka”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s