Svenskarnas osunda syn på lån

Återigen häpnas man över den enormt sjuka lånekultur som råder i Sverige. När diskussionerna om ett välbehövligt amorteringstvång fortsätter i media, så uttalar sig SEB’s Viveka Hirdman-Ryrberg på följande sätt: “Vi ser inte att det behövs någon ytterligare reglering. Kunderna har olika förutsättningar, för några kanske det är bättre att amortera på exempelvis ett dyrt bil eller båtlån först”. När en bankrepresentant på fullaste allvar gör ett sådant uttalande så förstår man i vilket sjukdomstillstånd svenskarnas relation till skulder befinner sig. Har man satt sig i en sådan situation att man inte har råd att betala tillbaka på sina bostadslån, då har man helt enkelt inte råd med sitt boende. Då kan man inte börja skylla på att man skuldsatt sig på andra sätt där lånen också givetvis måste betalas tillbaka.

Det finns dock hopp även inom bankväsendet, då ett fåtal ändå verkar förstå vilka enorma problem den höga svenska skuldsättningen kommer ge upphov till. Så här sade t ex Thomas Backteman i somras:

”Den svenska bolånemarknaden är ganska unik. Tittar man på bolånemarknaden i Europa i övrigt så kräver man amortering. Det är inget som är frivilligt. Ett normalt europeiskt bolån ska amorteras av på 20 till 25 år. Det är en struktur som vi har haft i Sverige tidigare och som vi nu måste få tillbaka”

Från bostadsmarknanden kan rapporteras att lägenhetsbyggandet är nere på 2009 års nivåer. Särskilt illa är det i Stockholm, och man undrar vad Stockholms handelskammare tycker om detta och hur det påverkar konjukturen.

En bra nyhet för alla bostadsköpare och säljare är att det numer också går att hitta slutpriser för bostadsrätter på booli.se.

Annonser

5 thoughts on “Svenskarnas osunda syn på lån

  1. Ända sedan ”amorteringstvångs”-debatten drog igång (våren/sommaren) har jag aldrig uppfattat den som exklusivt riktad mot just bolånen.
    Så självklart Viveka Hirdman-Ryrberg, ska man amortera där låneräntan är som störst.
    Kanske ska man först göra sig av med båten om man inte klarar sin sammanvägda skuldbörda.

  2. I de diskussioner som har förts angående amorteringskrav så är det väl enbart bolånen som har kommit på tal. Vilka andra lån kan en avbetalningsplan på 30 år komma ifråga? Och naturligtvis ska alla lån betalas tillbaka, eller skulle jag slippa betala tillbaka på billånet för att jag har tagit ett SMS-lån med högre ränta. Däremot håller jag verkligen med om att båten ska givetvis fort bort om inte lånen kan amorteras av.

    • Båtarna håller folk redan förfullt på med att försöka göra sig av med. Prisbilden för fritidsbåtar har de senaste slaktats rejält, en båt som för två år sedan betingade ett snittpris på närmare 400 000kr ligger i dag och har legat länge till salu för det facila priset 235 000kr. Utbutet är enormt och det är låångt kvar till botten.

  3. Ping: Bolånetaket | Bostadsmarknaden

  4. Ping: Amorteringskravet är här | Bostadsmarknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s