Kvalitetsproblem vid nybyggen

Under veckan kunde man läsa en debattartikel hos di.se angående kvalitetsproblemen hos dagens nyproducerade lägenheter. Ytterligare en anledning att vara mycket försiktig när man funderar på att köpa en lägenhet i dagens nybyggen. Förutom de skyhöga lånen som föreningen har, är det heller inte säkert att man slipper göra omfattande renoveringar kort efter inflytt p g a den dåliga kvaliten. Nu är det givetvis inte enbart nyproduktion som dras med problem, utan även i äldre hus förekommer det fel, oftast efter slarviga renoveringar. Detta kan bli ett mycket dyrt problem om man inte är noggrann med besiktning av bostaden innan man flyttar in, trots detta är svenskarna oerhört slarviga med att göra en besiktning innan köp.

Svenskarnas köpkraft till sitt boende ökade lite under andra kvartalet på del flesta orter. Den största anledningen är förmodligen att räntan samt villapriser har sjunkit. Sämst köpkraft, som alltid, har stockholmarna. Det är även där man har störst lån och där man vägrar att amortera på dem – en mycket farlig kombination. Många hävdar dock att det inte är någon fara då inflyttningen är så hög och att p g a detta kommer inte priserna sjunka. Till liten del kan detta nog stämma, men de största faktorerna till de rusande priserna är just de låga räntorna och bankerna generösa kreditgivning. Frågan är också hur länge inflyttningen till Stockholm kommer öka med tanke på den kaotiska bostadsmarknaden. Redan nu kan man läsa följande: Tusentals ungdomar flyr bostadsbristen i Stockholm, ”Jobbet håller mig fast, än så länge” och att det är svårt att locka spetskompetens till Stockholm samt att få den att stanna kvar.

Politikernas ansvar för att det ser ut så här är stort, och något konkret måste göras inom kort. Därför är det fruktansvärt tröttsamt att debatten oftast handlar om att de politiska blocken beskyller varandra och att resultatet utav detta oftast blir – ingenting.

Annonser

One thought on “Kvalitetsproblem vid nybyggen

  1. Ping: Veckans nyheter | Bostadsmarknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s