Den svenska skuldkrisen kommer allt närmare

Under veckan har media fortsatt tagit upp det gigantiska problem vi har i Sverige med att hushållen lånar alldeles för mycket. Svenskarnas skulder i förhållande till disponibel inkomst är enorm ur ett internationellt perspektiv, och unga i storstäder är de som är värst. Extra problematiskt är att det är dessa människor som vägrar amortera på sina lån, förmodligen för att de tror på den eviga uppgången och att bostaden är en säker investering, men just detta är givetvis en myt.

Så för alla som planerar att köpa bostad snart, kom ihåg att ha ordentliga marginaler i era kalkyler för att slippa oroa er efter köpet. För det första kommer priserna troligtvis inom kort normaliseras vilket kommer betyda ordentliga prisfall (redan nu börjar problemen visa sig). Dessutom kommer amorteringskrav införas på ett eller annat sätt och sist men inte minst är det osäkert kring ränteavdragets framtid även om vissa politiker hävdar motsatsen, troligtvis för att de är rädda för att väljare ska fly om de säger något annat. Det här kan dock svänga snabbt när det visar sig att en majoritet av väljarna faktiskt vill att hushållen börjar ta ansvar för sina lån.

Lyssna gärna på programmet Aschberg i Radio 1 med Carolina Neurath för en mycket bra sammanfattning om den svenska kredit- och bostadsbubblan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s