Amorteringskravet snart här

När bankerna går ut och vädjar om lag på amortering, då är det nog bara att konstatera att det snart kommer införas. Det här har bloggen tagit upp det tidigare och efterfrågat det länge för att råda bot på den sjuka svenska lånekulturen, eller som Swedbank säger till DI.se:

Enligt Swedbank måste det återskapas en ”amorteringskultur” bland de svenska bolånetagarna, något som banken menar redan finns i resten av Europa.

”Den svenska bolånemarknaden är ganska unik. Tittar man på bolånemarknaden i Europa i övrigt så kräver man amortering. Det är inget som är frivilligt. Ett normalt europeiskt bolån ska amorteras av på 20 till 25 år. Det är en struktur som vi har haft i Sverige tidigare och som vi nu måste få tillbaka”, säger Thomas Backteman.

Hur kommer det här påverka bostadsmarknaden? Givetvis kommer priserna sjunka rejält då utgifterna kommer stiga kraftigt för boende, men som tur är har bankerna redan räknat med att de svenska hushållen kommer klara av utgifter på den här nivån när de tog lånen. Hushållen kommer dock att få dra ner på övrig konsumtion, och hur det här kommer att påverka Sverige i den europeiska kris som råder återstår att se. Vi kan dock inte skylla på att det inte varnats i tid.

Annonser

4 thoughts on “Amorteringskravet snart här

  1. Ping: Swedbanks usla alternativ till konkurrens « André Assarsson

  2. Ping: Den svenska skuldkrisen kommer allt närmare | Bostadsmarknaden

  3. Ping: Sidan kunde inte hittas | Bostadsmarknaden

  4. Ping: Amorteringskravet är här | Bostadsmarknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s