Makthavarna har vaknat

Till slut börjar sanningen om de svenska hushållens sjuka lånehysteri gå upp för de flesta i maktens korridorer, men att det skulle dröja så länge är fortfarande en gåta. Idag kan vi läsa när Stefan Ingves (som varit en av de få som tidigt varnade för hushållens skuldökning) chattade med SvD läsare, där han bl a skrev följande:

“Jag tycker att amorteringskrav är en lämplig åtgärd. En hel del nya regler för banker är också på väg. Det är förbättringar som syftar till att undvika problem längre fram.”

“Idag har vi en låg inflationstakt och mycket lägre  räntor än för säg 20 år sedan. Då är det också lättare att klara av stora lån men även fortsättningsvis gäller att det blir bekymmer om man lånar för mycket. Det gäller både för enskilda hushåll och för samhället i stort.”

“Vi har sedan länge hållit ett öga på hushållens stigande skuldsättning. Ett sätt att bromsa utlåningen är det s.k. lånetaket. Ytterligare en metod som jag förespråkar är krav på amorteringar. Högre krav på eget kapital för banker som sysslar med bolån kan också bidra en del. Helt utanför det vi sysslar med skulle det vara bra om byggandet ökar.”

På SvD’s blogg går det även att läsa följande inlägg i debatten: Inga verktyg att dämpa lånefesten.

Sedan kan man glädjande konstatera att också politikerna går ut med liknande budskap och att de vågar ta kampen för en långsiktig lösning, trots att man riskerar att förlora en mängd röster från de högt belånade som fortfarande inte är beredda att ta ansvar för sina lån.

Till slut hoppar även bankcheferna på tåget, och börjar våga kritisera det uppenbara och t.o.m komma med konstruktiva lösningar på hur man ska komma tillrätta med dessa ”enorma obalanser i hushållens ekonomi”.

De som bestämmer har vaknat! Tyvärr är det på tok försent, men visst – bättre sent än aldrig.

Övriga nyheter om bostadsmarknaden:
Motsägelsefull bostadsmarknad
”Rörligheten på bomarknaden är på krisnivåer”

 

Annonser

One thought on “Makthavarna har vaknat

  1. Ping: Kort sommarrapport | Bostadsmarknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s