En sjuk lånekultur

Ibland häpnas man över den sjuka lånekultur som råder i Sverige och att den inte ifrågasätts mer än den gör. I Dagens Nyheter skrivs det t ex om ”Lånetaket sätter stopp för unga bostadsköpare” där representanter från mäklare och banker ger sin bild av marknaden. Från en mer oberoende källa kan man istället läsa om ”Bolånetaket räddar unga från skuldslaveriet”, och just att synpukterna kommer från någon som inte tjänar pengar på att de svenska hushållen skuldsätter sig till ännu ohälsosammare nivåer, gör att de känns mer trovärdiga. Därför är det skrämmande hur artiklar och rubriker vinklas i en av Sveriges största dagstidningar, speciellt när Sveriges hushåll idag är bland de mest skuldsatta och fortsätter ta stora risker med sin privatekonomi.

Annonser

5 thoughts on “En sjuk lånekultur

 1. Varför straffa alla för vissa personers idioti?

  Mina erfarenheter av budgivningar är att de inte är unga som driver upp några priser, det är framförallt pensionärsänkor som inte längre orkar ta hand om/har råd med ett hus som de säljer och köper bostadsrätter istället, det kan lätt köpa en bostadsrätt för dubbla priset bara för att den ligger nära barnbarnen.

  Det vettigaste förslaget har varit att ta bort amorteringsfria lån och att kräva amortering till en viss procent av värdet på boendet och självklart att bankerna ska göra kalkyler som är baserade på normala låneräntor och inte de aktuella räntorna.

  Bara för att man köper en bostadsrätt belånad till 95% betyder inte att man måste hamna i en skuldfälla, det handlar om eget ansvar att inte köpa dyra saker man inte har råd med.
  Enkel privat ekonomi som varenda högstadieelev ska kunna och gör dom inte det ska deras föräldrar kunna det.

  • Om man köper en bostad och lånar 95% av köpesummman så utsätter man sig själv, lånegivare och i slutändan skattebetalare för en alltför stor risk. Därför bör ingen få köpa något utan att kunna lägga en vettig kontantinsats. Idag är kontantinsatsen 15% med viss modifikation, och det är alldeles för lågt och riskfyllt.

 2. Mycket snack om avdrag o amortering,skulle man inte kunna komma med att man måste amortera motsvarande vad man drar av.
  Enkelt och belönande..

 3. Ping: Amorteringskravet snart här | Bostadsmarknaden

 4. Ping: Svenskarnas osunda syn på lån | Bostadsmarknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s