Existerar första budet?

Det går många historier om falska budgivningar i syfte att trissa upp priserna, en del är sanna och vissa är falska. Konspirationsteorier är vanliga och många känner sig osäkra i budgivningsprocessen, vilket inte konstigt när det för många gäller en av livets största affärer. När budgivningen dessutom sköts av mäklare som är avlönade av säljande part och det inte finns något krav på bindande bud, är det lätt att tro att det förekommer felaktigheter under budgivningen.

För att bli misstänksam, dock med reservation om att allt förhoppningsvis har gått rätt till, räcker det med att studera pågående budgivningar hos mäklarföretagen. Ett exempel som ligger ute just nu är en 101 kvm stor lägenhet i Stockholms innerstad där acceptpris är 5 300 000. Ett bud har tydligen kommit in för några veckor sedan som ligger på 5 200 000, men trots att det enbart skiljer 1,9% av vad säljaren vill ha, verkar inte säljare eller köpare komma överens. Då undrar man om detta första bud verkligen existerar eller om det är påhittat i ett desperat försök att åtminstone få in något bud som överstiger utgångsbudet och som då kommer ligga i närheten av acceptpris. Det finns många liknande exempel om man letar vidare i pågående budgivningar hos mäklarbolagen. Denna artikel beskriver även problemet (och även här), så var försiktiga när ni ger er in i en budgivning och låt er inte luras att betala ett pris som är för högt enbart för att mäklare och säljare har för höga förväntningar på slutpriset.

I veckan har även nyhetsflödet berört de svenska hushållens höga skuldsättning. EU kräver nu åtgärder och Riksbanken är inte sena att hänga på, så gissningsvis kommer vi få se amorteringskrav inom kort. Riksbanken ansluter sig också till alla bedömare som spår fallande bostadspriser. Läs gärna mer ingående analyser om det här på bloggen Cornucopia?.

Annonser

3 thoughts on “Existerar första budet?

  1. Mina föräldrar och syskon samt jag själv har råkat ut för falska budgivningar, dvs budgivningen har börjat om från noll när man inte höjt över det högsta budet (som dragit sig ur när det inte kom något högre). I det värsta fallet handlade det om 500 k (som budgivingen rasat), högsta budet hade tydligen inte pratat med banken om topplån, det kom de på några timmar efter att vi meddelat mäklaren om att vi inte vill höja budet, budgivningen börjar om från noll och vi står plötsligt ensamma som budgivare, från att det tidigare varit tre st.

    Mäklaren är delägare i det objekt h*n säljer, de äger en procent av objektet och det är därför bara logiskt att de försöker få ut så högt pris som möjligt, särskilt då ingen mer en dem har insyn i budgivningen och att det är omöjligt att bevisa huruvida buden är riktiga eller falska.

  2. Är det inte lag på att man skall kunna se vem som lägger bud? Eller har jag drömt detta?

    Jag är övertygad om att mäklarna fifflar och fuskar så mycket dom orkar..

  3. Mäklare med trappstegsprovisioner är värst då utnyttjar de spekulanternas desperation efter en bostad. Köpare är syndabocken av hela försäljningsprocessen. Jag har varit med två mäklare nu som har använt sig av denna stratige ( att hitta på). Mitt tips att är låt inte dig luras själv. Kolla och jämför priserna i det område du vill köpa din lägenhet/villa unde en överskådlig tid! Så kanske du bli skonad! Lycka till !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s