Hög risk att köpa bostad nu

Igår kom en rapport från BKN där det går att läsa att det är hög risk att köpa bostad på den nivå som råder, då priserna kan sjunka drastiskt framöver. Föga förvånande är att de mest sårbara är unga bostadsrättköpare i Stockholms innerstad, något som nämnts på bloggen tidigare.

BKN gör en noggrann utredning och analys av bostadsmarknaden och presenterar resultaten av studien i en rapport, och varnar när de ser en fara. Det här gillar givetvis inte mäklarna, de som lever på att bostäder säljs snabbt och till ett högt pris, och bemöter denna rapport med att de inte på något sätt kan se någon risk för fallande bostadspriser. Det vore kanske bra om dessa företrädare för de större mäklarföretagen någon gång inser att deras budskap är väldigt genomskinligt, och dessutom inte underbyggs av någon slags seriös analys eller fakta. Förmodligen förvärrar de bara det förakt som redan existerar för denna yrkeskår när de utan sakliga argument bara förkastar rapporten som BKN lägger fram, och det är inte just vad detta yrke behöver. Förvånande är också att de får komma till tals i artiklar, då alla ändå vet att deras åsikter är starkt partiska.

FI presenterar också en rapport om bankernas marginaler på bostadslånen. Givetvis hänger politikerna på och försöker plocka poäng hos väljarna, samtidigt som de vill ha högre kapitalkrav på bankerna för att minska sårbarheten i svensk ekonomi. Dessutom kommer de svenska bankerna få sänkta kreditbetyg bl a för att de har för hög utlåning i förhållande till inlåning, något som också förtydligas av detta inlägg. Så frågan är nog om inte det kommer bli dyrare snarare än billigare med bolån i framtiden.

I nyhetsflödet kan man även läsa om var de mest varnade mäklarna jobbar.

Annonser

3 thoughts on “Hög risk att köpa bostad nu

  1. Ping: Bostadsbrist? | Bostadsmarknaden

  2. Ping: Kort sommarrapport | Bostadsmarknaden

  3. Ping: Något måste göras för att stoppa skuldsättningsgraden | Bostadsmarknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s