Svenskarna tror på högre skulder

Återigen visar SEB:s boprisindikator att fler tror på stigande priser (DN/DI), eller som SEB uttrycker sig “synen på bostadsmarknaden förbättras”. Med stigande bostadspriser ökar givetvis de överbelånade svenska hushållens skulder, och frågan är väl om EU-kommisionen, OECD m fl håller med SEB om att det är en förbättring vi ser. Några som inser att det här inte är en hållbar utveckling är Moody’s, som med största sannolikhet kommer sänka de svenska storbankernas kreditbetyg då de har för hög utlåning i förhållande till inlåning. Det här kommer innebära högre upplåningskostnader och därmed högre bolåneräntor till kunderna.

Även SBAB presenterade idag en undersökning som kartlägger svenskarnas attityd till bostadsköp. En intressant detalj som går att finna i denna undersökning är

“Var tredje person i undersökningen räknar med en värdeökning och ser sin bostad i mångt och mycket som en investering. I Stockholm och bland de yngre är siffran högre, säger Bernd Schmitz, presschef på SBAB Bank.”

Gissa vilka som är högst belånade.

SBAB har även tillsammans med mäklarna startat bostadspsykologen.se. Det ska bli intressant att se de objektiva och opartiska svar de kommer ge om bostadsmarknaden eftersom de inte på något sätt kan ha ett vinstintresse i att folk köper bostäder till högre priser och belånar sig till ännu ohälsosammare nivåer. Priserna kommer ju ändå bara stiga enligt boprisindikatorn.

Annonser

6 thoughts on “Svenskarna tror på högre skulder

  1. Det kommer ett prisfall men det finns många aktörer som inte vill se detta och kämpar in i de sista. OM det inte skulle komma väljer jag ändå att avstå deltagandet. Jag bor i småstad och har inte samma problem med bostad som sthlmarna. Dock prutade min bror 26 % på ett radhus i min småstad. Helt normal, varken dålig eller extravagant. Han valde att köpa normal bostad som våra föräldrar gjorde en gång i tiden för att ha råd med två bilar, semester, en segelbåt, en motorbåt utan att ha lån (utom bostad – 75% belåning – 30 års amortering). Hans sambo ska plugga i höst också – det är inräknat. Vi har bekanta som lagt 2-2,5 ggr så mkt på sitt boende utan att ha ”finanslön”. Alla gör vi våra val!

  2. Ping: Oro över bostadslånen | Bostadsmarknaden

  3. Ping: Uppfyller profetian sig själv? | slutpris.se

  4. Ping: Hög risk att köpa bostad nu | Bostadsmarknaden

  5. Ping: Hustillverkare blåser upp bostadsbubblan ännu större | Bostadsmarknaden

  6. Ping: Den svenska skuldkrisen kommer allt närmare | Bostadsmarknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s