Händelserik vecka

Det blev en händelserik vecka med många nyheter om bostadsmarknanden. Det började med att regeringspartierna presenterade en rad förslag hur de vill bekämpa bostadsbristen i Sverige, bl a genom ändrade regler för andrahandsuthyrning av bostadsrätt. Det blev självklart många kommentarer och blogginlägg om den här nyheten, och oppositionen genom Veronica Palm tyckte följande: “Ett futtigt utspel” och hade även en debatt med bostadsministern i morgonnyheterna. Även på bloggen Cornucopia? analyserades alliansens förslag.

Ytterligare en intressant betraktelse finns att läsa här som belyser ett problem som förekommer ofta, nämligen beslut som bygger på oseriösa antagande och skakiga beräkningar. Ofta är det politiker som är skyldiga till dessa misstag och det framgår då mer än tydligt att dessa tyvärr inte har den kompetens som krävs för att analysera rapporter och beräkningar på ett tillfredsställande sätt. Tittar man då på vissa politikers bakgrund, utbildningsnivå och erfarenhet så är det inte heller så förvånande att de gör dessa misstag. Nu ska det sägas att det inte bara är politiker som gör misstag, utan även många andra yrkesgrupper som uttalar sig i media bygger ofta sina resonemang och ståndpunkter på felaktigheter pga inkompetens att analysera källmaterial.

Om mäklare och ekonomer ofta tillhör dessa yrkesgrupper låter jag förbli osagt, men nu har de återigen presenterat att priserna kommer gå upp igen. Vissa mäklare går dock ut med att det är för tidigt att tala om ett trendbrott med stigande priser på bostadsmarknaden, och betonar att det är mer är förhoppningar än sanningen om marknaden från mäklarnas sida.

Det skulle också vara intressant att se en lite djupare analys hur ökande bostadspriser går ihop med ökande skuldsättning, något som IMF och EU-kommisionen oroat sig över under en längre tid när det gäller svenska hushållens skulder, samtidigt som amorteringstakten i Sverige är skrämmande låg. Internationellt har också den svenska skuld- och bostadsbubblan uppmärksammats medan många inom riket stoppar huvudet i sanden och låtsas som att den inte finns. Enligt den svenska modellen ska vi ju alla bli rika på att sälja och köpa hus av varandra, och enligt Claudia Wörmann på Mäklarsamfundet är det här en lysande idé eftersom hon tror att:

Priset på en bostadsrätt i Stockholm har stigit 250 procent de senaste 15 åren. Inte heller det förvånar Wörmann. Och hon tror inte att det är orealistisk att vi får se en liknande utveckling de närmaste 15 åren.

Annonser

One thought on “Händelserik vecka

  1. Ping: Oro över bostadslånen | Bostadsmarknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s