Nyhetsveckan på bostadsmarknaden

Under veckan så bestämde sig Riksbanken att låta räntan ligga still och sänker även räntebanan med anledning av omvärldens krisbild. Dock kommer bolånen med stor sannolikhet fortsätta stiga då bankkunderna kommer att få vara med att betala de nya kapitaltäckningskrav som bankerna måste följa enligt beslut i veckan för att försöka lösa greklandskrisen.
Acceptpriserna fortsätts debatteras och fortfarande verkar mäklare inte ta det på så stort allvar och använder det mer som ett lockpris. Så här säger mäklarchefen för Erik Olsson:

– Efter några veckor när det varit visningar säger vi till säljaren att man kommer ha ny mycket värdefull information till hands, så då har säljaren sin lagliga fria prövningsrätt att ändra sig.

Denna mäklarbyrå kanske inte har de skarpaste representanterna på marknaden med tanke på sina mediala uttalanden (tänker speciellt på deras annonskampanj där de öppet säger att köparna får betala 8,2% mer i Stockholm, 10,5% mer i Malmö och 12,1% mer i Göteborg för bostäder de förmedlar), men det är ju bra att de är ärliga och inte försöker mörka. Trots allt får man komma ihåg att dagens acceptpriser baseras på den pristopp som varit, och när nu bostadsbubblan börjat pysa ordentligt är nog priset oftast satt för högt. Kom ihåg att olika experter tippat en nedgång från omkring 10% upp till 60%, så när man lägger ett bud idag är det viktigt att tänka på hur mycket mindre bostaden kan tänkas vara värd om några år då den kanske ska säljas, just för att undvika ekonomiska bekymmer. ”Lånar man för mycket under lång tid så spricker det förr eller senare”, som Stefan Ingves skrev när han chattade med DN’s läsare.

Några artiklar under veckan:

Ökad pessimism om bopriserna
Tvärnit på bostadsmarknaden

Annonser

One thought on “Nyhetsveckan på bostadsmarknaden

  1. Ping: Veckans nyheter | Bostadsmarknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s